Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Marloes

“Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

Nieuwe hielpijnzolen

Een speciaal ontwikkelde steunzool

Het research & development (R&D) team van Podozorg Nederland is continue bezig met het verbeteren van de zorg en de zorgproducten van de podologen die aangesloten zijn bij Podozorg. Zo is het R&D team druk bezig geweest met het testen van zolen voor hielpijnpatiënten. Ze onderzochten de vraag of hielpijnpatiënten gebaat kunnen van een confectiesteunzool, welke ingericht is voor hielpijn, speciaal voor elegant schoeisel.

De testgroep

Een testgroep van 40 patiënten bestaande uit 23 vrouwen en 17 mannen met hielpijnklachten is geselecteerd onder een aantal Podozorg praktijken. Het grootste aantal (87,5%) had uitgesproken startklachten, dit is een indicatie voor irritatie aan de peesplaat. Bijna alle patiënten (97,5%) hadden maximale klachten direct onder het hielbeen aan het begin van de binnenste voetboog (mediale processus van het tuber calcanei en/of enthese van de plantaire fascie). Slechts 15% had hielpijnklachten aan beide voeten. De testgroep varieerde sterk in hoe lang de klachten aanwezig zijn; 28% had klachten minder dan 3 maanden, 35% had klachten tussen 3-6 maanden, 18% had klachten tussen 6-12 maanden, 19% had klachten langer dan een jaar.

De test

Ieder hielpijnpatiënt van de testgroep ontving twee paar zolen van de podoloog. Het eerste paar betrof de ‘normale’ therapiezool verstrekking, welke individueel aangemeten wordt. Het tweede paar betrof de semiconfectie testzool, ontworpen door het R&D team. Voor iedere patiënt werd bij de testzool geschaald op de juiste voetmaat. De semiconfectiezolen waren in zijn geheel dunner en eleganter van vorm, waardoor ze beter in geklede schoenen passen. De patiënten werden verzocht om de zolen afwisselend te dragen, en de zool te kiezen welke het beste paste bij hun schoenkeuze op dat moment. De patiënten werden verzocht om na 6 weken en 6 maanden schriftelijk de zolen te evalueren.

Nieuwe hielpijnzolenVoorbeeld van de semiconfectie testzool

Bevindingen

Na zes weken gaf 65% van de testgroep aan dat hij of zij de nieuwe semiconfectiezolen zou aanbevelen bij familie en vrienden omdat het handig is een paar dunne hielpijnzolen ‘erbij’ te hebben. De testgroep gaf aan dat beide zolen, zowel de individueel vervaardigde therapiezool en de semiconfectiezolen, ongeveer evenveel verlichting gaven voor de pijnklachten. Opvallend is wel dat er een duidelijk groot gemis was aan steun tijdens het dragen van de semiconfectiezolen. Dit is te wijten aan het feit dat de semiconfectiezolen niet ingericht zijn op het voettype en de resultaten van het functieonderzoek. Ook kwam duidelijk naar voren dat men langer met minder hielpijnklachten kon lopen op de individueel vervaardigde therapiezool dan de semiconfectiezolen. Wat ook verklaarbaar is, omdat de laatste minder polstering kent en de pijnlijke locatie minder drukvrij kan leggen in verband met de dikte van de zool.

Conclusie

De conclusie het onderzoek van het R&D team van Podozorg is dat de individueel vervaardigde therapiezolen uitermate goed functioneren als basisvoorziening. Maar als men soms onvoldoende ruimte kent in de schoen, in verband met bijvoorbeeld elegante representatieve schoenen, dan zijn de semiconfectiezolen een goed bevonden compromis voor bepaalde situaties. De dunne semiconfectie zolen voor hielpijn zijn een goede uitbreiding van het arsenaal aan maatregelen die een podoloog kan inzetten bij verschijnselen van fasciitis plantaris.

Over ons research & development (R&D) team

Als Podozorg Nederland zijn we continu bezig onze zorg te optimaliseren. Dit doen we evidence based, zodat we zeker weten dat we onze klanten de meest adequate zorg leveren. Podozorg Nederland gelooft in de kracht van een eenduidig, evidence based therapiebeleid in al haar vestigingen. Dit mogelijk maken is de kerntaak van afdeling Research en Development (R&D).

Lees meer

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.